Wat zijn bitcoins?

Wat zijn bitcoins?

Iedereen lijkt geïnteresseerd te zijn in bitcoins. Dagelijks komen nieuwsberichten voorbij over nieuwe recordhoogtes van de waarde. Daardoor is ook jouw belangstelling gewekt. Wat zijn bitcoins, vraag je je af. Door te bekijken wat deze digitale munt precies is, hoe het op de wereld gekomen is en wat mensen er zo belangrijk aan vinden, kan je zelf een goed beeld vormen. Neem daarom het volgende eens rustig door. Zo kan ook jij meer te weten komen over dit nieuwe fenomeen.

Het ontstaan van bitcoin

Bitcoin is een cryptovaluta. Het is zelfs de eerste cryptomunt die ooit op de markt kwam. Cryptovaluta is een manier waarop het blockchainsysteem wordt gebruikt. Dit is een systeem waarin het mogelijk is om geldzaken digitaal decentraal te regelen. Dat betekent dat er geen banken of andere derden aan te pas hoeven te komen. Alle betalingen gebeuren rechtstreeks tussen de mensen die onderdeel van het systeem zijn. De munt is ontwikkeld door iemand die zichzelf Satoshi Nakamoto noemt. Dit is een pseudoniem waarvan onbekend is wie erachter schuilgaat. De lancering viel bijna samen met de kredietcrisis van 2008. Inmiddels is Bitcoin echter veel meer dan een betaalmiddel.

Betaalmiddel en handelsobject

Stel eens in je omgeving de vraag: wat zijn bitcoins? De kans is dan groot dat er niet wordt gewezen op een betaalmiddel. Eerder zal gezegd worden dat het een goede belegging is. Door de beperkte hoeveelheid bitcoins die te krijgen is, is de prijs daardoor bijna voortdurend stijgende. Met af en toe een kleine dip wanneer beleggers speculeren. Daardoor is het echter wel zo dat de mogelijkheden om ermee te betalen kleiner zijn geworden. Al is het nog altijd zo dat er winkels en instellingen zijn die het wel accepteren als betaalmiddel. Het aantal bitcoins groeit heel langzaam, al zit daar wel een limiet aan.

Het ontstaan van bitcons

Veel mensen vragen zich ook af waar bitcoins vandaan komen. Het ontstaan van de digtale munt gebeurt door een handeling die minen wordt genoemd. Het minen is het verzamelen van de transacties die binnen een bepaalde periode plaatsvinden. Door de rekenkracht van de computers te gebruiken wordt een zogenaamd blok gemined, waarin de transacties staan. Het blok wordt dan toegevoegd aan het geheel en er ontstaan zo 12,5 nieuwe bitcoins. Zo kan het aantal dus heel langzaam groeien. Uiteindelijk stopt het geheel wanneer het aantal op 21 miljoen komt te staan. Al zal dit nog wel tientallen jaren duren. Volgens de planning moet dit in het jaar 2140 uiteindelijk gaan gebeuren. Tot die tijd groeit het aantal langzaam door.

Het handelen in bitcoin

Tegenwoordig is het handelen in bitcoin vooral heel populair. Je hoeft ze niet te minen, maar kunt ze kopen en verkopen. Daarvoor moet je op een exchange zijn. Dit kan je vergelijken met een beursvloer, maar dan digitaal. Ook kan je werken met een broker. Dit is iemand met de nodige kennis van zaken over de bitcoins die voor jou kan handelen. Omdat het aantal dat gemined is nog beperkt is, maar de vraag heel groot, is er een positieve marktwerking. Dit betekent dat de waarde van een bitcoin flink is opgelopen en nog altijd blijft stijgen. Daardoor is het dus ook een interessante belegging. Zeker ook omdat veel andere investeringen momenteel niet zo winstgevend zijn. Dat is wat veel investeerders dan ook aantrekt erin